Födelsedagstårta
Här är det fem botnar, två med vaniljkräm, två med hallon och en med banan, samt ett lock.

Morotsbröd med pumpafrön

Lantbröd
Det här brödet blir härligt stort och okomplicerat.

Valnötsbröd

Grahamsbröd med linfrön och psyllium

Vitt bröd (grund)

Chokladbollar
Chokladbollar rullade i polkagriss-strössel

Släta vetebullar

Choklad, geisha och hallon
Dekorerade med jordgubb, gelehallon och marsipanhjärta.

Jordgubb och vit choklad

Chokladcupcakes med mintgrädde

Hallonmacarons

Macarons
Dessa små kräsna franska mandelmarängkakor kräver en varsam hand och en näve tålamod. Det är ett ganska så simpelt recept, med tanke på ingridienserna. Dock är det en hel del moment som måste bli rätt för att kakorna ska bli lyckade.
Även om det är svårt att få till de här kakorna så smakar de lika gott även om dom spricker lite. Jag ska faktiskt erkänna att jag inte är helt nöjd med receptet, men jag uppdaterar när jag hittar något som jag tycker är bättre. Det som är bra med det här receptet är i alla fall att det är ganska enkelt.
Konsistensen på kakorna ska ursprungligen vara frasiga utanpå och en mjuk-seg maräng i mitten. Men jag tycker inte att det gör något om man gräddar kakorna tills de blir genomgräddade. Det bestämmer man själv. Man kan byta ut smörkrämen, som ligger mellan kakorna, till vilken fyllning man vill. Eller så kan man smaksätta den.
Smaken och färgen på kakorna går att variera hur man vill, det är bara fantasin som sätter gränser för det. Det är nog det som är charmen med macarons. Mandeln kan man mala i en hushållsassistent med knivar, eller så kan man försöka få tag på mandemjöl.
Det här behöver du:
4 st äggvitor
0.5 dl strösocker
150 g skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker
100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
Några droppar valfri hushållsfärg
Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitorna på låg hastighet i en skål och öka efter hand. Se till att det inte finns något fett i skålen, att den är helt ren och att det INTE har kommit med någon äggula. Det är mycket viktigt, annars kommer det inte bli några marängkakor! Ett tips är att knäcka äggen i en kopp, och sedan hälla i äggvitan i skålen, så att det inte av misstag följer med lite gula från det sista ägget bland alla vitor. Om det skulle göra det är det bara att börja om (och äta omelett till middag).
Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.
Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker. Om du vill ha färg på kakorna droppar du i det nu.
Spritsa ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper.
Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, tills de är lite mjuka i mitten.
Dra av bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.
Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker.
Vispa ner äggulan.
Färga med karamellfärg och smaksätt om du vill.
Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor när dom har svalnat, och lägg resten av mandelkakorna över som lock.
Även om det är svårt att få till de här kakorna så smakar de lika gott även om dom spricker lite. Jag ska faktiskt erkänna att jag inte är helt nöjd med receptet, men jag uppdaterar när jag hittar något som jag tycker är bättre. Det som är bra med det här receptet är i alla fall att det är ganska enkelt.
Konsistensen på kakorna ska ursprungligen vara frasiga utanpå och en mjuk-seg maräng i mitten. Men jag tycker inte att det gör något om man gräddar kakorna tills de blir genomgräddade. Det bestämmer man själv. Man kan byta ut smörkrämen, som ligger mellan kakorna, till vilken fyllning man vill. Eller så kan man smaksätta den.
Smaken och färgen på kakorna går att variera hur man vill, det är bara fantasin som sätter gränser för det. Det är nog det som är charmen med macarons. Mandeln kan man mala i en hushållsassistent med knivar, eller så kan man försöka få tag på mandemjöl.
Det här behöver du:
4 st äggvitor
0.5 dl strösocker
150 g skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker
100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
Några droppar valfri hushållsfärg
Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitorna på låg hastighet i en skål och öka efter hand. Se till att det inte finns något fett i skålen, att den är helt ren och att det INTE har kommit med någon äggula. Det är mycket viktigt, annars kommer det inte bli några marängkakor! Ett tips är att knäcka äggen i en kopp, och sedan hälla i äggvitan i skålen, så att det inte av misstag följer med lite gula från det sista ägget bland alla vitor. Om det skulle göra det är det bara att börja om (och äta omelett till middag).
Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.
Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker. Om du vill ha färg på kakorna droppar du i det nu.
Spritsa ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåtspapper.
Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, tills de är lite mjuka i mitten.
Dra av bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.
Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker.
Vispa ner äggulan.
Färga med karamellfärg och smaksätt om du vill.
Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor när dom har svalnat, och lägg resten av mandelkakorna över som lock.

Hallon och vit choklad
En ljus grund tillsammans med syrliga hallon passar utmärkt till den ganska så söta vita chokladfrostingen.
Vit chokladfrosting
50 g mjukt smör
3dl florsocker
1tsk vaniljsocker
1msk färskpressad citronsaft
100 g färskost (Philadelphiaost)
100g vir choklad
Gör såhär:
Vit chokladfrosting
50 g mjukt smör
3dl florsocker
1tsk vaniljsocker
1msk färskpressad citronsaft
100 g färskost (Philadelphiaost)
100g vir choklad
Gör såhär:
Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt med elvisp.
Tillsätt sedan färskosten och smält vit choklad.
Färga glasyren med karamellfärg om du vill, eller låt den vara vit.
Låt den stelna ca 10min i frysen och dekorera sedan muffinsen. Strö över strössel, bär eller vad du nu vill, om du vill.
Garnerade med färska skogshallon, vinbär samt strössel.

Kladdkaka med hallonmousse

Blåbärsmuffins med vanilj

Morotscupcakes

Lyxiga kladdkaksmuffins

Hallon, blåbär och nougat

Äpplemuffins
